mandag den 9. april 2012

Koldhævede Hvide Morgenboller



Disse boller er resultatet af et forsøg.
...som virkede fint.

En gang imellem er det sgu meget fint med en regulær og gammeldaws hvid hvedebrødsbolle uden lufthuller og knasende, saltet skorpe. Det er bare lidt besværligt at passe ind med en normal hverdag - i hvertfald hos os - hvis de skal serveres friske fra ovn.

Jeg fandt derfor ud af, at ved at lave en lille portion (svarende til 8 boller) og koldhæve den, kunne jeg bage dem friske om morgenen som jeg normalt gør med de våde, koldhævede surdeje.

Om aftenen knaldede jeg følgende dej sammen:

0,5 dl sødmælk
12-15 gr. smeltet smør
0,75 dl sødmælks-youghurt naturel
10 gr gær
1 tsk sukker
½ tsk fint salt
200 gr mel

Smøret smeltes i en kasserolle - men tag den af varmen så snart den er smeltet, den skal ikke blive brun.
Youghurten tilsættes og blandingen hældes i en skål.
Med en finger sikrer du dig at blandingen ikke er for varm - den skal føles lunken på fingeren og ikke varmere, for så vil gæren dø når du tilsætter den.
Gæren tilsættes og røres ud i blandingen med et piskeris.
Resten af ingredienserne tilsættes og dejen æltes til en fast og blank lille bold.
Læg bolden i en skål og cling-film skålen (dæk den med husholdningsfilm).
Sæt skålen i køleskabet til næste morgen.

Placer en bradepande i bunden af ovnen.
Tænd ovnen på 225 grader.
Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til en pølse som du skærer i 8 dele.
Jeg former ikke bollerne som runde boller, men tager blot de udskårne dele og placerer på en bagepapir-beklædt bradepande. Læg bollerne på en af skærefladerne.
Dæk bradepanden med et viskestykke mens ovnen varmer op, og tag imens et morgenbad, væk ungerne eller snup en dejlig kop kaffe.

Når ovnen er varm, piskes et æg sammen som bruges til pensling af bollerne inden de ryger i ovnen.
Smid ½ kop vand ind i bradepanden i ovnen og bag bollerne i 15 minutter.

Dejen her er egentlig ikke skabt til kold-baseret langtidshævning, men det fungerer udmærket hvis man gerne en gang imellem vil servere en gammeldags hvid hvedebolle til morgenbordet.

Friskbagt brød med smør -
det' fan'me en dejlig spise!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar